Oldalak

2020. november 22., vasárnap

Sümeginé Tóth Piroska - Virágirodalom

 ... avagy a tökéletes karácsonyi ajándék a növény-, természet- és irodalomkedvelő személyeknek.


Fülszöveg: 
Ez a kötet arra vállalkozik, hogy néhány perc örömet vigyen a hétköznapokba, úgy, hogy fölvillantja egy-egy növény, virág portréját. Lehetnek néhány milliméteresek, vagy méternyiek, parányi szirmúak, fürtösek, tölcséresek, ajakosok, füzérszerűek. Nyílnak vízben, földön, levegőben; a szabad természetben, és a szobában. Gyönyörködtetnek, gyógyítanak, ízesítik, díszítik ételeinket. A népművészet minden ágának, de a költőknek és íróknak is örök ihletforrás, lelki gazdagségot építő lényük. A szerző a végtelen bőségből csupán néhány villanásnyi képet adhat, de igyekezett a kis terjedelem ellenére is sokféleségüket érzékeltetni.
A kötetet 19. századi botanikai könyvek illusztrációi díszítik.

Kiadó: Corvona, 2017
Oldalszám: 164 


Első mondat:
"Ez a kötet arra vállalkozik, hogy néhány perc örömet vigyen a hétköznapokba úgy, hogy fölvillantja egy-egy növény, virág portréját, mivel vallom, amit a szép szállóige: a virág Isten mosolya."
(Előszó)

Ajánlóm:
Ez a kis könyvecske már első látásra lenyűgözött. A borítója gyönyörű, én személyszerint odavagyok az igényes, egyszerű, letisztult borítokért (ha valamin növény van az plusz pont, mert rajongok értük), így ez bizony szerelem volt első látásra.
A könyvben lévő illusztrációk is nagyon szépek, már csak azok miatt is megéri bele-bele lapozni. Tartalmilag pedig még a vártnál is többet hoz: a történeti, ismeretterjesztő leírások mellet a virágokkal, növényekkel kapcsolatos idézetekben, versekben is bővelkedik. A kötet végén külön össze vannak gyűjtve az idézett költők, írok, így például Arany János, Csokonai Vitéz Mihály, Csoóri Sándor, Fekete István, Gazdag Erzsi, Karinthy Frigyes, Kosztlányi Dezső, Nemes Nagy Ágnes, Oravecz Imre, Rejtő Jenő, Petőfi Sándor, Petri György, Weöres Sándor és Zelk Zoltán* sorait is olvashatjuk. Számomra rengeteget adott a könyv, nem csak a növények terén szereztem új ismereteket, hanem az irodalmi látószögemet is kitágította.


Néhány idézet a könyvből:
"A hatalmas szerelemnek
Megemésztő tüze bánt.
Te lehetsz írja sebemnek
Gyönyörű kis tulipánt!"
(Csokonai Vitéz Mihály)

"Bizony nem jó a bodzabkor alatt elaludni, mert elvarázsolja az embert. Attól meg különösen tartózkodjunk, hogy kiváhjuk a bodzát, az komoly szerencsétlenséget hoz."

"A tél végül mindig meghátrál a tavasz és a nyár elől, bár néha, ha sötétek a fák ágai, és jég ropog a földön, az ember azt hihetné, sose lesz tavasz és nyár - de egyetlen tél sem tart örökké. Truman Capote ihletett gondolatát idézik föl, ahogyan az ősszel kiültetett árvácskák már februárban kimosolyognak az ágyas oltalmul helyezett fenyőgallyak közeiből."

Itt olvashatsz további étékeléseket a könyvről:
Moly.hu adatlap: https://moly.hu/konyvek/sumegine-toth-piroska-viragirodalom

Hol lehet beszerezni?
A könyv könyvesbolti ára: 2990 Ft, interneten megrendelve olcsóbb lehet, én ezeket az árakat tüntetem fel.
- Libri: 2840 Ft (5% kedvezmény)
- Bookline: 2542 Ft (15% kedvezmény)
- Molybolt: 2542 Ft (15% kedvezmény)
- Álomgyár: 2542 Ft (15% kedvezmény)
- OlvasókBoltja: 2540 Ft (15% kedvezmény)
- Líra: 2392 Ft (20% kedvezmény)
- Mai-könyv.hu: 2302 Ft (23% kedvezmény)
- Újkönyvek.hu: 2165 Ft (28% kedvezmény)

__
* Nem teljes a felsorolás, csak szemezgettem, összesen 87 szerző van megemlítve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Fontos témák, izgalmas nyomozás - Kántor Kata: NyomoZOOk

 A NyomoZOOk című könyv a moly.hu Merítés-díj zsűrizése (ifjúsági kategória) miatt került a kezembe. Nagyon szeretem ezt a tevékenységet, me...